Højskole / Foredrag mm.

 

Kontakt os

 

  Svendborg Seniorakademi

  Ørkildsgade 21

  5700 Svendborg

  Tlf. 30  69  37  67

 

  Kontor/telefontid:

 

  Telefontid: Hver fredag

  kl. 10 - 12


  Kontortid:

  1. fredag i måneden

  kl. 10 - 12

 

  E-mail:

  kontor@seniorakademiet.dk

 

  Bankkonto:

  Fynske Bank

  Reg. 0815   

  Konto. 0000 25  59  71

 

  Cvr - nummer: 20476230

 

  MobilePay: 24963

 


Højskoledage/ Foredrag


Program: forår 2023


  

Højskoledage/ Foredrag

Foredrag og højskoledage foregår i salen, hvis ikke andet er anført.



Højskoledage:


Lørdag d. 21. januar: Kl 10.00 - 16.00

DEN JØDISKE GHETTO I WARSZAWA

Gunner Steenberg holder foredrag og viser film om den jødiske ghetto i Warszawa – både den store tragedie og de 2 solstrålehistorier midt i tragedien.

Se program. Klik her.



Foredrag:


Der kræves ikke tilmelding til foredragene.


Sandhed og magt: konspirationsteorier i USA og Danmark

Kasper Grotle Rasmussen, lektor ved SDU, Institut for historie.

Onsdag d. 11. januar 13-15 

Står Demokraterne i USA bag en stor pædofil sexring? Var COVID-19 et stort svindelnummer lavet af Bill Gates og verdenstoppen? Hvem slog i virkeligheden JFK ihjel og var 9/11 et inside job? Konspirationsteorier om magtmisbrug er overalt. I Danmark, Europa og ikke mindst USA, ser de ud til at have vundet indpas i den offentlige debat og særligt på de sociale medier. Men hvad er konspirationsteorier egentlig for en størrelse, hvad er deres historie og deres betydning for vores hverdag. Er de en trussel mod demokratiet, eller er der faktisk positive elementer i dem? Disse spørgsmål og mange flere bliver omdrejningspunktet for foredraget, hvor jeg også håber at høre om jeres holdning til alt fra de mest gakkede teorier til de seriøse bekymringer, de ofte dækker over.

Pris for medlemmer: 30,- Pris for ikke-medlemmer: 60,-



Onsdag d. 8. februar 13-15

O, du mit verdens guld vær morskabsfuld:
En fortælling om Thomas Kingo i kærlighed, digt og pligt
Forfatter, journalist og fortæller Christian Kronmann
En fortælling om Thomas Kingo i kærlighed, digt og pligt
Lige fra mødet med sin første kærlighed må Thomas Kingo have erfaret helt ind i knoglerne, hvad han talte om, da han skrev: ”Sorrig og glæde  de vandre til hobe/lykke, ulykke de gange på rad”. Flere af Kingos tidlige digte refererer til denne kærlighedens lykkeberuste tid. Men lykken var i begyndelsen en stjålen lykke, iblandet savn og mange genvordigheder. Og mindre end et år efter, at de elskende endelig havde fået hinanden, endte det hele dybt tragisk.
Undervejs i sin fortælling om verdensmanden og himmelstormeren, Thomas Kingo, reciterer Christian Kronman primært digte fra Kingos delvist ukendte, livsbesyngende ungdomsværk, heriblandt selvfølgelig uddrag fra ”Chrysillis”,diget til han første store kærlighed.
Pris for medlemmer: 30,- Pris for ikke-medlemmer: 60,-



Slip ungdommen fri!
Torben Vind Rasmussen, Efterskoleleder i Ryslinge og formand for Efterskoleforeningen
Torsdag d. 2. marts 14-16
Vores samfund har ofte travlt med at mene noget på de unges vegne. Markedsstyrede sociale medier og digitale teknologier markedsstyrer unges tankebaner og frirum. Forældre fejer vejen for de unge, for at de hurtigt kan blive lykkelige. Politikere er optaget af at få flere (unge) hænder, der kan løse den såkaldte ældrebyrde.
Men alle gode intentioner ender for flere og flere ifølge Center for ungdomsforskning i sårbarhed, mistrivsel og identitetskrise.
Lad os nu trække os to skridt tilbage, så den kommende generation selv finder værdier i deres liv, og ikke blot overtager vores værdier. Lad dem være glade, kede af det, lykkelige og ulykkelige, når bare de har nogle stærke fællesskaber, hvor de sammen kan udleve store livsstemninger. Med andre ord. Vi skal slippe ungdommen fri…
Pris for medlemmer: 30,- Pris for ikke-medlemmer: 60,-


Populisme – med fokus på Europa Lektor i statskundskab Lars Johannsen, Århus Universitet

Torsdag d. 16. marts 14-16 Populisme deler vandene. Svækker populismen demokratiet med ”Fake News,” kontroversiel opførsel, uansvarlige økonomiske politikker og splittelse eller er populisme en kraft som giver stemme til nye bevægelser og ’genstarter’ det politisk system?
Populismen er aktuelt, men er også gammel. Vi kender til populisme helt tilbage fra Romerriget, 1800-tallet og før den 2. verdenskrig, men i de senere år har en bølge af populisme skyllet verden rundt. Donald Trump i USA, Filippinernes Rodrigo Duterte, Evo Morales i Bolivia, Brexit, Ungarns Victor Orbán og Syriza i Grækenland, er blot nogle eksempler. Også i norden debatteres populisme i form af Sverige Demokraterne, De Sande Finner, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti.
Foredraget tager udgangspunkt i populisme som et verdensomspændende fænomen og stiller skarpt på, hvad populisme egentligt er. Er der tale om det samme fænomen verden rundt eller adskiller populisme sig fra land til land og fra kontinent til kontinent?
Fra det globale bevæger foredraget sig til det lokale og undersøger de forskellige former for europæisk populisme og de konsekvenser populisme har for europæisk samarbejde, grundlæggende værdier, økonomi og demokrati.
Pris for medlemmer: 30,- Pris for ikke-medlemmer: 60,


"H.C. Andersens barndom": Henrik Nørregaard.

Torsdag d. 30. marts kl. 13-16
Med udgangspunkt i flere af H.C. Andersens eventyr, romaner m.v. belyses digterens barndom i Odense fra 1805-1819. Efter kaffepause ser vi den "Unge Andersen" hos rektor Meisling i Slagelse eller Plagelse, som han kaldte byen sidenhen.
Oplægget er med powerpoint og film.
Henrik har som folkeskolelærer beskæftiget sig med mange af H.C. Andersens eventyr og med udgangspunkt i figurer, steder i Odense og litteratur om digteren guidet flere grupper rundt i Odense. Gratis for medlemmer. Ikke-medlemmer 60,-


AFLYST:

Et spørgsmål om etik: Mette Marslund

Torsdag d. 27. april kl. 13-ca.16.00
Nytte-etik, pligt-etik, dydsetik, anvendt etik eller metaetik???

NYT!


FOREDRAG i SeniorAkademiet.

TORSDAG D. 11. Maj kl. 14 – 16

Jan Møller Hansen

Diplomaten; fotografen og fortælleren.


MENNESKER OG SKÆBNER i NEPAL.

Billederne og Jan fortæller

Jan Møller Hansen er autodidakt fotograf – nu med base i Ballen.

Han er tidligere seniordiplomat, der opdagede sin passion for fotografering, mens han udforskede Dhakas slumkvarterer.


”I fem år boede jeg i Bangladesh og arbejdede som diplomat med udvikling. Jeg levede i en af de tættest befolkede byer i verden – Dhaka. Der begyndte jeg at fotografere, og det blev en måde hvorpå jeg kunne møde mennesker og udforske samfundet. Fotografering satte mig i spændende situationer og introducerede mig til ekstraordinære mennesker og deres liv. Da jeg senere igen blev udstationeret på den danske ambassade i Nepal fortsatte jeg mit fotoarbejde, og her lavede jeg historier om mennesker der lever i Himalaya, Himalayas sidste nomader, arbejdere på teglværker og etniske grupper. Kameraerne var også i brug under de store jordskælv i 2015.”


Jan vil vise billeder fra Himalaya og Nepal og fortælle spændende historier om mennesker og lokalsamfund i samt livet som udsendt diplomat med et kamera. Jan har udgivet en fotobog fra Nepal og vundet en række internationale priser for sit socialdokumentariske fotoarbejde.


Du kan finde mere af hans arbejde på hans Facebook-side eller hans hjemmeside.

http://janmoellerhansen.smugmug.com

https://www.facebook.com/pages/Jan-Møller-Hansen-Photography/118610384890726


"Det er ikke sandt, at mennesker holder op med forfølge drømme, fordi de bliver gamle.  De bliver gamle, fordi de holder op med at forfølge drømme."


Gabriel Garcia Márquez