Kontakt os
Svendborg Seniorakademi
Ørkildsgade 21
5700 Svendborg
Tlf. 30 69 37 67
Kontor/telefontid:
Telefontid: Hver fredag
kl. 10 - 12
Kontortid:
1. fredag i måneden
kl. 10 - 12
E-mail:
kontor@seniorakademiet.dk
Bankkonto:
Fynske Bank
Reg. 0815
Konto. 0000 25 59 71
Cvr - nummer: 20476230
MobilePay: 24963
Film / musik.
Program Efterår 2024
Musik
6.okt. kl. 14.00
Henrik Nørregaard: Venner ser på Danmarks Kort Kom og syng en lang sang og kom Danmark Rundt
Vær med til at synge ”Venner, ser på Danmarks Kort” – ”Vort Land” eller ”Venner, ser på Danmarks Kort” er Christian Richardts 72-vers lange digt fra 1889, der skildrer datidens Danmark. Digtet udtrykker et håb om et genforenet Danmark efter afståelsen af Sønderjylland i 1864. Efter en kortere introduktion om sangen og de første vers, synger vi en del af sangen, inden der er nogle korte afbrydelser, når sangen skifter fra en landsdel til en anden. En sang – et kor – en time. Teksten vil være vist på powerpointslide sammen med foto om/fra den landsdel, der bliver sunget om. Der vil være musikalsk ledsagelse. Under Anden Verdenskrig fik teksten fornyet betydning, og sangen blev sunget for at holde nationalfølelsen og håbet oppe. Kom Danmark Rundt mens vi synger de 72 vers på en lille times tid.
27. okt. Kl. 14.00
Alexander Weile Klostergaard: Sangtime med et litterært tværsnit gennem Højskolesangbogen
Oplev glæden ved fællessang, når vi udforsker udvalgte perler fra Højskolesangbogen. Sammen med Alexander Weile Klostergaard (kandidat i Dansk fra Københavns Universitet) vil vi synge med danske digtere igennem tidens løb. Vi vil springe fra Sthen til Rifbjerg, fra Grundtvig til Borum og mange flere. Denne sangtime er en hyldest til de sange, der har fulgt os gennem livet og højskolens historie, og en indbydelse til at genopdage deres betydning.
Musikalske fortællinger
Tirsdag i ulige uger fra 14.00-16.30 i rødt lokale
Fra tirsdag den 24. september til tirsdag den 8. april.
Vi kan sagtens rumme flere deltagere til disse fortællinger!
(Mød evt. op og få en forsmag inden tilmelding)
Tovholdere: Bo Weinkouff Hansen og Ellin Hemmingsen
Emnerne i Musikalske Fortællinger kommer til at spænde meget vidt, så der bliver nok noget for enhver smag inden for forskellige musikgenrer og musikhistorie: Kvindelige komponister, romantiske komponister, en berømt sanger, jazz, vor tids musik, måske lidt opera – og en masse om kærlighedens indflydelse.
Fire personer deles om at introducere til musikken.
Ole Dahl som holder 4 foredrag med fælles tema, har skrevet:
Musik et et sprog, som i særdeleshed egner sig til at beskrive følelser, og den stærkeste følelse af alle er kærlighed. Vi skal beskæftige os med musik, hvor komponisternes egne grænseoverskridende oplevelser med kærlighed - lykkelige eller ulykkelige - har haft en direkte indflydelse på den musik, de har skrevet. Det kommer til at handle om stormende forelskelser, erotisk begær, rasende jalousi, ægteskabelig lykke og også sorg og savn – alt sammen beskrevet i 1800-tallets romantiske tonesprog.
MUSIKALSKE FORTÆLLINGER 2024-2025
FORELØBIGT PROGRAM
24. september: Anna Netrebko v/ Leif Damkier
8. oktober: Kvindelige komponister, i skyggen af mænd. Fra middelalderen til det nittende århundrede, v/ Bo Weinkouff Hansen
22. oktober: Symphonie Fantastique (symfoni, Berlioz), v/ Ole Dahl
5. november: Frauenliebe und -Leben (sangcyklus, Schumann), v/ Ole Dahl
19. november: Siegfried-idyl (orkesterstykke, Wagner), v/ Ole Dahl
3. december: Jul med Weyse (Juleoratorium) og Gade (Benedictus), v/ Leif Damkier
14. januar: Don Juan (symfonisk digt, Richard Strauss), v/ Ole Dahl
28. januar: Kvindelige komponister, kvindebevidsthed og frigørelse. Det tyvende århundredes markante skikkelser, v/ Bo Weinkouff Hansen
11. februar: Det minimale/ repetitionen i vor egen tids musik, v/ Erik Baes
25. februar: Leoncavallo og hans gøglere v/ Leif Damkier
11. marts: Jazzens koryfæer og deres tid, v/ Erik Baes
25. marts: Kvindelige komponister, modige og eksperimenterende. Kvinder af i dag, v/ Bo Weinkouff Hansen
8. april: Opera-koncert: Strauss’ Elektra med Berliner Philharmonikerne, dir: Kirill Petrenko v/ Bo Weinkouff Hansen
Der kan blive foretaget ændringer i programmet
Programmet med evt. ændringer tilsendes alle tilmeldte.
Film.
Filmklubbens fredagsfilm.
Åben for alle, der har betalt kontingent.
Fredag en gang om måneden kl. 15.00 i rødt lokale.
Tovholder: Mette Marslund og Herdis Iversen.
Der er igen film på programmet i Seniorakademiet. Filmene vises for medlemmer den første fredag i måneden (dog med en enkelt undtagelse for november, idet vi her rykker til 2. fredag) kl. 15.00, og vi tilstræber at finde film, som ikke lige er på programmet i biografen.
Filmklubben viser forskellige gode film – ofte nogle, der er lidt specielle eller anderledes. Bagefter spiser vi sammen og diskuterer filmen, hvis der er tilstrækkeligt med tilmeldinger til spisning. Vi skiftes til at lave mad.
HUSK TILMELDING, HVIS DU VIL SPISE MED – SENEST ONSDAG KL. 12!
TILMELD DIG TILhnsortebro@gmail.comeller sms til 28251437
Programmet for fredagsfilmene i efteråret ser således ud:
Fredag d. 6. september:
”Månen over Kirsebærtræerne”
Jordnært drama møder visuel melankoli i den japanske ”Månen over Kirsebærtræerne”, der fordrer en tilskuer, som gør sig umage og registrerer detaljerne.
Det er de færreste film, om hvilke man kan sige, at de handler om dorayaki, en japansk pandekage med bønnefyld. Men det gør Månen over kirsebærtræerne, i hvert fald på overfladen og ved første øjekast.
Filmen pakker nemlig sit neddæmpede og fintfølende portræt af to forknytte personers møde ind i en fortælling om den hemmelige kogekunst bag en veludført og hjemmelavet dorayaki.
Fredag d. 4. oktober
”Ved vejs ende”
Inspirationen til dette mesterværk kom til Bergman en dag, da han kørte mod Uppsala. Spontant bestemte han sig for at gense sin bedstemors lejlighed. Da han stod ved køkkendøren, slog det ham: Hvad hvis han nu åbnede døren og kunne træde ind i barndommen igen? Bergmans stumfilmidol, instruktøren Victor Sjöström, spiller hovedrollen som en knarvorn professor, der er på vej for at modtage en doktorgrad på Lunds universitet. Undervejs fra Stockholm hænder mange forunderlige ting, og den gamle mand genoplever sin fortid gennem drømme, fantasier og de mennesker, han møder undervejs. Han indser sin barnlige egoisme og opnår en sjælden indsigt i sit eget liv. Filmen emmer af poesi, humor og varme.
Fredag d. 8. november
”Coda”
Som CODA – Child of Deaf Adults – er Ruby den eneste person i hendes døve familie, der kan høre. Da familiens indkomstkilde bliver truet, finder Ruby sig selv splittet mellem at forfølge hendes kærlighed til musikken og frygten for at efterlade sin familie.
"Det er ikke sandt, at mennesker holder op med forfølge drømme, fordi de bliver gamle. De bliver gamle, fordi de holder op med at forfølge drømme."
Gabriel Garcia Márquez