Naturvidenskab

 

Kontakt os

 

  Svendborg Seniorakademi

  Ørkildsgade 21

  5700 Svendborg

  Tlf. 30  69  37  67

 

  Kontor/telefontid:

 

  Telefontid: Hver fredag

  kl. 10 - 12


  Kontortid:

  1. fredag i måneden

  kl. 10 - 12

 

  E-mail:

  kontor@seniorakademiet.dk

 

  Bankkonto:

  Fynske Bank

  Reg. 0815   

  Konto. 0000 25  59  71

 

  Cvr - nummer: 20476230

 

  MobilePay: 24963

Naturvidenskab.


Offentlige foredrag i Naturvidenskab.

Forår 2025




Naturvidenskab:


Live streamede foredrag om naturvidenskab fra Århus Universitet.

Tirsdage kl. 19.00 - 21.00 – obs. mødetid 18.45! i rødt lokale (stuen).

Tovholder: Torben Nielsen og Bo Weinkouff Hansen


En række spændende live streamede forelæsninger fra Århus Universitet, som vi ser sammen og snakker om.

Foredragene er åbne for alle – også for ikke-medlemmer.

Foredragene er gratis.


Tilmeld dig nyhedsbrev til naturforedrag@seniorakademiet.dk

I tilfælde af aflysninger, ændringer o.l. sendes besked herom.

Offentlige foredrag i Naturvidenskab Forår 2025:


Tirsdage: 

Alle dage 18.45 - 21 i rødt lokale (stuen)


Læs mere om foredragene her:

Offentlige foredrag i Naturvidenskab, Aarhus Universitet | Livestream og live (au.dk)


Tirsdag d. 25-02-2025: DNA'en omkring os


Dyr, planter og svampe efterlader spor af DNA i naturen – kaldet miljøDNA. Hør om hvordan DNA’en i jorden, i vandet og i luften kan bruges til at beskrive arter og bestande i vores økosystemer.


I dette foredrag vil biolog Philip Francis Thomsen give et indblik i hvordan vores biodiversitet kan undersøges med miljøDNA-metoden, som han selv har været én af pionererne bag. Du kan bl.a. høre om hans forskning indenfor miljøDNA til kortlægning af vores kystnære havnatur, undersøgelser af diæten hos græssende køer og heste i rewilding projekter, samt analyser af insekt-DNA fra blomster på artsrige overdrev.

Herunder er der en kort beskrivelse af forårets andre foredrag:

  

  • Tirsdag d. 11-03-2025: lektor i geoscience Vivi Kathrine Pedersen og lektor i videnskabshistorie Kristian Hvidtfelt Nielsen fra Aarhus Universitet vil fortælle om Grønlandsekspeditioner gennem tiden og den nyeste forskning i Grønlands indlandsis.

  • Tirsdag d. 25-03-2025: professor i neuroscience Morten Kringelbach fra Aarhus Universitet og University of Oxford vil fortælle om hvordan den nyeste hjerneforskning i nydelse og begær vha. hjerneskanninger kan hjælpe os til at forstå hvordan hjernen er indrettet og hvordan vi bedre kan fylde vores tilværelse med meningsfuldhed. (Foredraget er en opdateret udgave af foredraget ”Vores nydelsesfulde hjerne” fra foråret 2019).

  • Tirsdag d. 08-04-2025: adjunkt i astrofysik Mia Sloth Lundkvist og professor i astrofysik Hans Kjeldsen fra Aarhus Universitet vil fortælle om galaktisk arkæologi hvor de vil dykke ned i galaksers fortid og hvordan de er blevet til.

  • Tirsdag d. 29-04-2025: professor i biogeokemi Bo Barker Jørgensen fra Aarhus Universitet og professor i biogeokemi Ronnie N. Glud fra Syddansk Universitet vil fortælle om dybhavet og den vrimmel af liv der har tilpasset sig de ekstreme forhold som er i de dybeste dele af oceanerne. (Foredraget er en opdateret udgave af foredraget ”Dybhavet” fra efteråret 2020).

  • Tirsdag d. 06-05-2025: professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet og professor i molekylærbiologi Ditlev Egeskov Brodersen vil fortælle om bakterier, deres opbygning og hvordan antibiotika virker. De vil også dykke ned i historien om bakterier og antibiotika – lige fra opdagelsen af penicillin til nutidens stigende problem med antibiotika-resistens.



Mere detaljeret omtale af foredragene annonceres når Aarhus Universitet har sendt det ud.


"Det er ikke sandt, at mennesker holder op med forfølge drømme, fordi de bliver gamle.  De bliver gamle, fordi de holder op med at forfølge drømme."


Gabriel Garcia Márquez