Naturvidenskab

 

Kontakt os

 

  Svendborg Seniorakademi

  Ørkildsgade 21

  5700 Svendborg

  Tlf. 30  69  37  67

 

  Kontor/telefontid:

 

  Telefontid: Hver fredag

  kl. 10 - 12


  Kontortid:

  1. fredag i måneden

  kl. 10 - 12

 

  E-mail:

  kontor@seniorakademiet.dk

 

  Bankkonto:

  Fynske Bank

  Reg. 0815   

  Konto. 0000 25  59  71

 

  Cvr - nummer: 20476230

 

  MobilePay: 24963

Naturvidenskab.


Offentlige foredrag i Naturvidenskab.

Forår 2025




Naturvidenskab:


Live streamede foredrag om naturvidenskab fra Århus Universitet.

Tirsdage kl. 19.00 - 21.00 – obs. mødetid 18.45! i rødt lokale (stuen).

Tovholder: Torben Nielsen og Bo Weinkouff Hansen


En række spændende live streamede forelæsninger fra Århus Universitet, som vi ser sammen og snakker om.

Foredragene er åbne for alle – også for ikke-medlemmer.

Foredragene er gratis.


Tilmeld dig nyhedsbrev til naturforedrag@seniorakademiet.dk

I tilfælde af aflysninger, ændringer o.l. sendes besked herom.

Offentlige foredrag i Naturvidenskab Forår 2025:


Tirsdage: 

Alle dage 18.45 - 21 i rødt lokale (stuen)


Læs mere om foredragene her:

Offentlige foredrag i Naturvidenskab, Aarhus Universitet | Livestream og live (au.dk)


Tirsdag d. 25-02-2025: DNA'en omkring os


Dyr, planter og svampe efterlader spor af DNA i naturen – kaldet miljøDNA. Hør om hvordan DNA’en i jorden, i vandet og i luften kan bruges til at beskrive arter og bestande i vores økosystemer.


I dette foredrag vil biolog Philip Francis Thomsen give et indblik i hvordan vores biodiversitet kan undersøges med miljøDNA-metoden, som han selv har været én af pionererne bag. Du kan bl.a. høre om hans forskning indenfor miljøDNA til kortlægning af vores kystnære havnatur, undersøgelser af diæten hos græssende køer og heste i rewilding projekter, samt analyser af insekt-DNA fra blomster på artsrige overdrev.

Tirsdag d. 11-03-2025: Udforskningen af Grønland – før og nu


Udforskningen af Grønland går langt tilbage i historien hvor ekspeditioner har givet viden om bl.a. øens natur og kultur. Grønland udforskes stadig fx for at klarlægge afsmeltningen af is, landskabet under og begges indflydelse på det globale havniveau.


Lektor i geoscience Vivi Kathrine Pedersen og lektor i videnskabshistorie Kristian Hvidtfelt Nielsen fra Aarhus Universitet vil fortælle om Grønlandsekspeditioner gennem tiden og den nyeste forskning i Grønlands indlandsis.


Tirsdag d. 25-03-2025: Den meningsfulde hjerne


Hvordan finder vi mening med livet? Ny hjerneforskning viser at natur, sociale relationer, musik og mad fører til en gentagen cyklus af begær og nydelse, som i bedste fald kan give meningsfylde og forbedre vores livskvalitet.


Professor i neuroscience Morten Kringelbach fra Aarhus Universitet og University of Oxford vil fortælle om hvordan den nyeste hjerneforskning i nydelse og begær vha. hjerneskanninger kan hjælpe os til at forstå hvordan hjernen er indrettet og hvordan vi bedre kan fylde vores tilværelse med meningsfuldhed.


Tirsdag d. 8-04-2025: På tur i Mælkevejen igennem rum og tid


Kom med på en rejse – både i tid og rum – rundt i vores egen galakse, Mælkevejen. Hør bl.a. om de milliarder af stjerner, exoplaneter, gas- og støvskyer den består af. Vi skal også helt ind til det kæmpestore sorte hul der ligger i Mælkevejens centrum.


Måske har du en aften stået under stjernerne og spekuleret over hvordan Universet hænger sammen – og hvordan det ville se ud hvis du kunne hoppe op på en fjern stjerne og kigge ned mod Jorden? I dette foredrag vil du blive lidt klogere på netop det; vores plads i Universet.


Mia Sloth Lundkvist og Hans Kjeldsen, hhv. adjunkt og professor i astrofysik,  tager dig med på en tur rundt i vores egen galakse, Mælkevejen, som, foruden milliarder af stjerner, består af blandt andet gas- og støvskyer, exoplaneter og et kæmpe sort hul i centrum.

Tirsdag d. 29-04-2025: Dybhavet – nyt fra en ukendt verden


Forskere har fundet uventet liv på de største havdybder og dybt i havbunden. Hør om organismer der er tilpasset det ekstreme tryk samt om bakterier i havbunden der tager tusinder af år om at dele sig og som er afgørende for livsforholdene på Jorden.


De dybeste dele af oceanerne, fra 6 til 11 kilometers havdybde, kaldes 'den hadale zone' – efter dødsriget Hades. Zonen indbefatter bl.a. 27 enorme grave der strækker sig tusinder af kilometer langs kontinenternes, geologisk ustabile, rand – der hvor havbundsplader og kontinentalplader støder sammen.

Den nyeste forskning viser overraskende at disse grave er ”oaser” for livet i dybhavet. 


Bo Barker Jørgensen, professor i biogeokemi/AAU, og Ronnie N. Glud, professor i biogeokemi/SDU, vil fortælle om dybhavet og den vrimmel af liv der har tilpasset sig de ekstreme forhold som er i de dybeste dele af oceanerne.



Forårets sidste foredrag:

  

  • Tirsdag d. 06-05-2025: professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet og professor i molekylærbiologi Ditlev Egeskov Brodersen vil fortælle om bakterier, deres opbygning og hvordan antibiotika virker. De vil også dykke ned i historien om bakterier og antibiotika – lige fra opdagelsen af penicillin til nutidens stigende problem med antibiotika-resistens.



Læs mere på universitets hjemmeside om Offentlige Naturvidenskabelige Foredrag


"Det er ikke sandt, at mennesker holder op med forfølge drømme, fordi de bliver gamle.  De bliver gamle, fordi de holder op med at forfølge drømme."


Gabriel Garcia Márquez